Artykuły
CUKIERNIK
z elementami technik zdobniczych
„Gdy widzę słodycze to kwiczę, a oczy mi świecą jak znicze…”
Przedmioty punktowane: j. polski, matematyka, j. obcy, wiedza o społeczeństwie
Głównym celem pracy cukiernika jest produkcja wyrobów cukierniczych, np. ciast, ciastek, lodów. Cukiernik odpowiedzialny jest za przygotowanie niezbędnych surowców i półproduktów. W małych zakładach wykonuje wszystkie zadania związane z zawodem, w dużych istnieje bardzo wąska specjalizacja, np. ciastkarz, lodziarz, dekorator. Bardzo ważne jest posiadanie zmysłu artystycznego, bowiem wiele wyrobów (np. marcepany, praliny, torty) wymaga pracy związanej ze zdobieniem, dekorowaniem czy przystrajaniem.
Kwalifikacje zawodowe
SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych
Dodatkowe umiejętności
Pierwszym zmysłem, który otwiera człowieka na świat jest wzrok. To on określa estetykę i piękno potrawy. W stwierdzeniu, że jemy oczami jest naprawdę dużo prawdy, dlatego nasi uczniowie zdobywają wiedzę i umiejętności z zakresu zdobnictwa cukierniczego
Dzieje się:
szlifowanie umiejętności zawodowych podczas przygotowania imprez cateringowych oraz praktyki w zakładach pracy
dodatkowe szkolenia
kursy zawodowe realizowane w ramach projektów unijnych
A po szkole:
- Kontynuacja nauki w technikum
- Kontynuacja nauki w liceum
- Specjalistyczne kursy podnoszące kwalifikacje w zawodzie
Perspektywy zawodowe:
- Cukiernie, kawiarnie, restauracje
- Zakłady cukiernicze, lodziarnie
- Wypiek ciast na własny rachunek