Artykuły

Drukuj

TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH
z elementami carvingu i podstaw sztuki baristycznej

pasek

„Jedzenie jest jak miłość: smakuje kiedy się nim dzielimy.”

technik żywienia i usług gastronomicznych
technik żywienia i usług gastronomicznych
technik żywienia i usług gastronomicznych
technik żywienia i usług gastronomicznych
technik żywienia i usług gastronomicznych

Przedmioty rozszerzone: j. obcy: angielski lub niemiecki
Przedmioty punktowane: j. polski, matematyka, j. obcy, wiedza o społeczeństwie

 

Technik żywienia i usług gastronomicznych to zawód dla wszystkich, którzy pragną realizować swoje pasje i poznawać tajniki sztuki kulinarnej, chcą „ smakować życie” poprzez kreowanie nowych smaków i zapachów potraw, napojów i deserów. Do podstawowych zadań zawodowych wykonywanych przez technika żywienia i usług gastronomicznych należą wszystkie czynności związane z organizacją, kompleksową obsługą przyjęć oraz imprez organizowanych w zakładach świadczących usługi gastronomiczne. Organizacja produkcji gastronomicznej, sporządzanie i ekspedycja potraw i napojów, ocena jakości żywności, planowanie i ocena żywienia, kompleksowa obsługa gości czy aranżacja stołów nie będą miały żadnych tajemnic przed absolwentami tego kierunku.

 

Kwalifikacje zawodowe

HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych

 

Mały bonus:

Aby nasi absolwenci byli wszechstronnie przygotowani do wykonywania swojego zawodu i umieli sprostać wymaganiom pracodawców oraz klientów, wprowadzamy elementy carvingu i sztuki baristycznej

 

Dzieje się:

wyjazdy na praktyki zawodowe do Irlandii

kurs carvingu

kurs baristyczny

organizacja i obsługa imprez cateringowych

dodatkowe szkolenia


A po szkole:

    Studia na kierunkach:
    • technologia żywności
    • dietetyka
    • żywienie człowieka i nauki konsumenckie
    • nowoczesna organizacja i zarządzanie w gastronomii
    • hotelarstwo i turystyka
    • organizacja i zarządzanie w gastronomii
    Perspektywy zawodowe:
    • szef kuchni
    • manager zakładu gastronomicznego
    • organizator imprez okolicznościowych
    • mistrz sztuki kulinarnej
    • doradca w zakresie prawidłowego żywienia
    • organizator usług cateringowych
    • pracownik ruchomej bazy gastronomicznej: lotniczej, morskiej, kolejowej
pasek
Obejrzyj film
pasek
Poznaj inne zawody